Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – WHepD

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – WHepD este un eveniment anual la nivel global dedicat factorilor de risc, prevenţiei şi tratamentului hepatitelor virale.

WHepD

WHepD

Iniţiată în 2008 de către World Hepatities Alliance (WHA- Alianța Mondială pentru Hepatită), WHepD este celebrată din 2011 sub auspicii comune OMS – WHA la fiecare 28 iulie, ziua de naştere a Prof. Baruch Blumberg, descoperitorul virusului hepatitei B.

Virusurile hepatice B,C,A, D şi E afecteaza in prezent sute de milioane de persoane in intreaga lume. Hepatitele virale pot provoca infectii acute sau cronice, inflamatia ficatului poate duce la ciroza si cancer.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – WHepD, celebrată pe 28 iulie în 2013, este un eveniment anual la nivel global care focalizează asupra factorilor de risc, prevenției și controlului hepatitelor virale. Campania din 2013 subliniază faptul că hepatita rămâne în mare măsură subestimată ca amenințare la adresa sănătății publice. Derulată sub sloganul „Aceasta este hepatita. Cunoaste-o. Confrunt-o ”, WHepD 2013 are ca temă “Hepatitele virale 2013: de la cunoaştere la acţiune”, având ca scop trecerea de la conștientizare la angajament și acțiune fermă împotriva epidemiei ascunse a hepatitelor virale.

WHA – World Hepatitis Alliance, încă de anul trecut, pentru a sublinia că hepatita nu mai trebuie ignorată iar lumea trebuie sa o cunoasca si sa o confrunte a ales sa foloseasca imaginea celor 3 maimute: Mizaru, care isi acopera ochii, Kikazaru, care isi acopera urechile si Iwazaru care isi acopera gura pentru a ilustra vechiul proverb budist: „Nu am vorbit, nu am auzit si nu am vazut niciun rau„.

Pentru a marca acest eveniment, Asociatia SANO-HEP Romania va incepe cea de a treia etapa a campaniei de informare si prevenire a hepatitelor virale de tip B si C. In acest sens se vor distribui 500.000 de pliante, cu prioritate in cabinetele stomatologice, spitale, cabinete medici de familie si institutii publice. Preconizam ca aceasta actiune se va finaliza in luna martie 2014.

De asemenea, incepand cu anul 2014 se va derula, pe o perioada de 5 ani, si parteneriatul cu Ministerul Sanatatii pentru programul de depistare a hepatitelor virale de tip B.