Războiul din ficat

Ce se întâmpla oare în cotloanele ficatului atunci când ticalosii numiti B si C, acele virusuri aducatoare de blestem sub forma de hepatite cronice, ciroze si cancere hepatice, deschid front crâncen în miezul celulelor hepatice?

Tot mai numeroase sunt cazurile de infectii cu virusul B si cu virusul C, iar evolutia lenta a bolilor pacaleste si mai tare, pentru ca îl roade pe om pe tacute si peste 15-20-30 de ani el se trezeste cu o grava hepatita cronica, daca nu cumva chiar direct cu faza de ciroza.
Razboiul între virusurile B si C, pe de o parte, si celulele ficatului, pe de alta parte, este lung, cu scorul oscilant si cu simptome cetoase, nu bine precizate, ceea ce reprezinta o alta capcana.

Explica mecanismul de functionare a celulelor ficatului în care s-a cuibarit unul dintre virusurile B si C prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „M. Bals” .

Trebuie sa mentionam de la început ca, în lupta asta la baioneta între virusurile B si C si celulele ficatului, sanatatea ficatului mai capata lovituri suplimentare si neiertatoare daca bolnavul e bautor de alcool si „înghititor de tutun”. Iata mecanismul intim din ficat. Virusul B sau virusul C se aciuieste în celula ficatului, o inflameaza si deschide anumite porti în membrana celulei hepatice. Prin aceste usi fortate de virus trec în sânge transaminaze.

De aceea, în analizele sangvine, cifra transaminazelor este crescuta. Virusul B sau C ataca celulele pe diverse niveluri si între altele deschide usi anormale si pentru bilirubina, care trece si ea prea mult în sânge. De la aceasta bilirubina se îngalbenesc ochii si apare icterul. Suferindul poate sau nu sa simta o stare de oboseala anormala fata de efortul depus, îi scade pofta de mâncare. Aceste semne trag alarma cum ca, în ficatul omului, ceva este în neregula. În analizele de sânge, bilirubina e crescuta, iar daca transaminazele sunt de 10-15 ori mai mari decât este normal înseamna ca în ficat este o inflamatie acuta si este o hepatita în desfasurare.

sursa: Jurnalul National