O zecime din populatie este infectata cu virusul hepatitei B sau C

„O zecime din populatie este infectata cu virusul hepatitei B sau C, unul dintre cele mai rele genotipuri. Ce facem, ii tratam pe copii sau pe batrani?”
sanohep hepatitaUn milion de romani sunt infectati cu virusul hepatitei C. Si inca pe atat, cu virusul hepatitei B. Ocupam locul 1 in UE ca numar de cazuri si locul 4 in Europa ca rata a mortalitatii din cauza bolilor hepatice. Doctorul Florin Caruntu, de la Institutul de boli infectioase prof. dr. Matei Bals, a stat de vorba cu HotNews.ro despre problema majora a infectarii in masa cu virusul hepatitei C.

Context:
Hepatita C este o boala determinata de un virus si caracterizata prin infamatia ficatului si, in multiple cazuri, prin leziuni permanente ale tesutului hepatic. Cele mai des intalnite tipuri de hepatita virala sunt hepatitele A, B si C. Hepatita B, cat si hepatita C pot provoca leziuni permanente la nivelul ficatului si, in multe cazuri, chiar decesul pacientului.

Virusul hepatitei C a fost descoperit in 1989. Pana in acel moment, erau inregistrate multe cazuri de pacienti cu hepatita aparent de origine virala.

Boala de origine necunoscuta era denumita hepatita non-A, non-B. In 1990 a fost pus la punct un test pentru identificarea indivizilor infectati cu hepatita C si s-a demonstrat ca virusul hepatitei C este vinovat pentru majoritatea cazurilor de hepatita non-A, non-B. Spre deosebire de alte tipuri de hepatita, peste 80% din totalul infectiilor cu HVC (hepatita virala C) se cronicizeaza si se soldeaza cu afectiuni la nivelul ficatului. Impreuna cu hepatita B, hepatita C reprezinta cauza a 75% din totalul bolilor de ficat in intreaga lume.

citeste tot articolul pe Hotnews.ro