La Carei funcţionează o asociaţie a bolnavilor de hepatită

Agnes Diaconu, presedinte filiala SanoHep - CareiDin 2006 la Carei îşi desfăşoară activitatea filiala SanoHep, parte integrantă a SanoHep România, care la rândul ei este membru fondator al ELPA – asociaţia europeană a pacienţilor cu afecţiuni hepatice.

De la preşedinta filialei, Agnes Diaconu, aflăm că în cei trei ani de activitate au fost desfăşurate o serie de acţiuni, printre care se numără şi cele cu caracter informativ-preventiv din şcoli, toate cu rol în sensibilizarea populaţiei asupra afecţiunilor hepatice. La ora actuală, filiala are în evidenţă 150 de persoane din tot judeţul bolnave cu hepatita B şi C. Prin serviciile pe care le oferă, bolnavii iau contact cu cele mai noi informaţii din domeniu, reuşesc să se informeze mult mai uşor asupra listei medicilor gastroenterologi sau hepatologi care întocmesc dosarele pentru cazurile de hepatită B şi C, şi nu în ultimul rând pot să-şi expună în mod deschis problemele apărute în cursul bolii, să primească un sfat, o informaţie utilă care să le fie de folos în tratarea acesteia.

Obiectivele filialei

    “Această filială a apărut din necesitatea de a veni în sprijinul oamenilor suferinzi de hepatită. Am dorit să venim în ajutorul lor cu informaţii care să le fie de folos, care să reducă efectiv din timpul petrecut prin faţa cabinetelor, să-i scutească de atâtea drumuri inutile. Rostul nostru ca filială este acela de a-i ajuta pe bolnavii cu afecţiuni hepatice cu toate acele informaţii, adrese, noutăţi din domeniul medical menite să contribuie la îmbunătăţirea stării lor de sănătate”, spune Agnes Diaconu.

    Filiala SanoHep Carei funcţionează în incinta Colegiului Tehnic “Iuliu Maniu”, unde în fiecare miercuri între orele 17.00 – 19.00 au loc întâlniri cu persoanele cu afecţiuni hepatice. Cu această ocazie am aflat că în zilele de 29-30 mai filiala SanoHep Carei a participat la al patrulea Congres european al pacienţilor cu afecţiuni hepatice (virus A, B, C, ciroză şi cancer hepatic) de la Braşov, având ca temă de dezbatere “Afecţiunile hepatice – o provocare globală”.

Cele mai recente statistici arată că în România prevalenţa hepatitelor de tip B şi C este de aproximativ 10%, cel mai ridicat procent din Europa, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă extrem de grav la adresa sănătăţii publice. Cifrele arată că în România sunt mai mulţi purtători de viruşi hepatici de tip B sau C decât bolnavi de SIDA. Motivul îl reprezintă pe de-o parte lipsa de educaţie sanitară elementară pentru prevenirea şi diagnosticarea precoce, iar pe de altă parte accesul anevoios la soluţii terapeutice de ultimă oră.
La nivel local, datele statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare arată un număr de 246 cazuri de hepatită cronică cu virus C în mediul urban şi 29 de cazuri pentru mediul rural, în timp ce hepatitele virale acute de tip C sunt 10 la număr, cu 9 cazuri în urban şi un caz în rural. În primul trimestru din acest an a fost înregistrat un singur caz de hepatită cu virus C.

Evoluţia hepatitei

Potrivit DSP, numărul persoanelor care suferă de acest tip de hepatită este mare, mulţi dintre ei descoperindu-şi boala cu ocazia unor internări pentru alte tipuri de afecţiuni. Ca afecţiune, hepatita virală C ajunge nu de puţine ori să evolueze spre cancer hepatic.

*Filiala SanoHep are în evidenţă 150 de persoane

sursa: informatiazilei.ro