Istoricul zilei mondiale de lupta impotriva hepatitei

hepatitis

Primul eveniment dedicat constientizarii problemei hepatitei C la nivel international a avut loc la 1 octombrie 2004, urmare a unei inițiative a organizațiilor de pacienți din regiunea Europei si Orientului Mijlociu. La nivel national, asociatiile de profil din fiecare tara aveau date diferite de celebrare a unei Zile dedicate informarii si constientizarii la nivelul publicului larg asupra impactului medical și social al hepatitelor virale la nivelul populației.

In 2007 s-a constituit organizatia World Hepatitis Alliance, care reunește organizatii de pacienți cu hepatita B sau C din intreaga lume, cu scopul de a reprezenta o voce puternica in reprezentarea intereselor acestor pacienti și creșterea gradului de informare cu privire la hepatitele virale, atât la nivel public cât și politic. In 2008 Ziua Mondiala Hepatitei a fost sarbatorită in data de 19 mai sub sloganul „Sunt eu numarul 12?” elaborat pe baza statisticilor la nivel mondial conform cărora 1 din 12 de oameni trăiesc cu hepatita virala B sau hepatita C.

Sunt numărul 12„, a fost menținută ca temă pentru Ziua Mondială a Hepatitei 2009, mulți membri ai aliantei folosind tema derivată „12 cereri de la guvern”, iar în 2010 nouă temă a fost „Aceasta este hepatita”, susținută de poveștile umane reale din spatele hepatitei virale.

Urmare a adoptării unei rezoluții în cadrul celei de-a 63 Adunari Mondiale a Sănătății in mai 2010, când hepatita virala a fost recunoscută pentru prima dată la nivel mondial ca o preocupare de importanță fundamentală pentru sănătatea publica, Ziua Mondială a Hepatitei virale a fost fixata pentru data de 28 iulie, în onoarea zilei de naștere a laureatului Nobel Prof. Blumberg, descoperitorul virusului hepatitei B.

„28 iulie va fi desemnată ca Ziua Mondială a Hepatitei, în scopul de a oferi o oportunitate pentru educație și o mai bună înțelegere a hepatitei virale ca o problemă globală de sănătate publică, precum și pentru a stimula consolidarea măsurilor de prevenție și de control ale acestei boli în statele membre”

Tema a fost mentinută și pentru anul 2011, pentru ca în 2012 sa se lanseze noul slogan „Aceasta este hepatita … E mai aproape decât crezi „.

Cu această ocazie WHA a lansat și un video de campanie precum și aplicația Facebook pentru a promova WHD – Ziua Mondiala a Hepatitei.

Trailer Three Unwise Monkeys (WHD 2013)

The Unwise Monkey learns what hepatitis A is.

The Unwise Monkey learns what hepatitis B is.

The Unwise Monkey learns what hepatitis C is.

The Three Unwise Monkeys learn what hepatitis A, B and C are.

sursa http://www.worldhepatitisalliance.org/en/world-hepatitis-day-archive.html