Hepatitele A şi E nu lasă în ficat urme după vindecare

Se vaicaresc parintii prea grijulii ca odraslele lor vor ramâne toata viata cu ficatul în piuneze dupa ce trece faza critica a heptitei A. Ei bine, nu acesta este adevarul. Hepatita A nu lasa urme, fragilitati în ficat pentru toata viata.

Cei mai multi fosti bolnavi de hepatita A redevin oameni sanatosi. Si nu prea au interdictii care sa le protejeze ficatul, pasamite ramas cu stricaciuni. Stiinta a demonstrat ca hepatitele A si E nu lasa în ficat urme dupa vindecare. Hepatitele A si E se numesc boli ale mâinilor murdare si ale apei contaminate. Ele se raspândesc prin urmele de fecale de pe mâini.

Tocmai de aceea copiii trebuie învatati la scoala cum sa foloseasca closetul si  chiuveta de la grupurile sanitare. Copiii, de mici, de la gradinita si chiar din clasele primare, trebuie învatati ca, dupa ce s-au sters la fund cu hârtia tinuta în mâna dreapta, când se spala apoi pe mâini sa deschida robinetul cu cealalta mâna, pentru a nu infecta robinetele cu urme de materii fecale care eventual poarta virusuri de hepatita A.

Circa 70% dintre hepatitele acute, deci în criza, decurg fara icter, adica fara sa se îngalbeneasca ochii si pielea si fara sa se decoloreze fecalele. Persoana aflata în episod acut de hepatita are o oboseala nejustificata, o trage la somn. Ea trebuie sa-si faca analizele si daca transaminazele sunt mari, 700, 1.500 sau 3.000, sa adânceasca investigatia. La aceste valori mari ale transaminazelor, cu proces inflamator în ficat, se îngalbenesc ochii, scaunul are culoarea galben deschis, iar urina se în-chide la culoare, semanând cu berea.

sursa: Jurnalul National