Despre Sano-Hep

Scurta descriere a Asociatiei SANO-HEP Romania

sanohep romaniaSANO-HEP este prima asociatie a pacientilor inregistrati cu boli hepatice din Romania si membru fondator al ELPA – European Liver Pacients Association. SANO-HEP a luat fiinta la Brasov in anul 2001, ca urmare a necesitatii de a fi creat un cadru organizatoric adecvat in randul celor aproximativ 1 milion de pacienti romani inregistrati cu afectiuni hepatice si asociate.

Existenta asociatiei este consecinta nevoii pacientilor cu astfel de afectiuni de a cunoaste metodele de tratament si procedurile folosite in terapiile maladiilor de acest tip. SANO-HEP colaboreaza activ cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru a sustine neconditionat pacientii cu afectiuni hepatice din Romania si prevenirea imbolnavirilor hepatice. In acest moment, SANO-HEP are filiale in mai multe judete ale tarii – Brasov, Suceava, Bucuresti, Cluj, Sibiu, Iasi, Galati si Arad, cat si altele in curs de constituire. SANO-HEP Romania isi propune ca pana in anul 2007 sa aiba filiale in toate regiunile tarii.

La scurt timp de la infiintarea noastra, mai multe societati comerciale, inclusiv din domeniul industriei farmaceutice, au inteles rolul si sarcinile pe care ni le-am asumat in mod voluntar, sustinindu-ne logistic si material in ceea ce facem.

Asa cum se poate citi si in statutul nostru, Asociatia SANO-HEP este dedicata in exclusivitate pacientilor inregistrati cu afectiuni hepatice, nu promoveaza medicamente sau anumite tipuri de tratamente si functioneaza pe baza de voluntariat, fiind finantata din surse proprii si din surse private atunci cind este posibila obtinerea acestora.

Asociatia SANO-HEP este o organizatie non profit ce nu-si poate atinge obiectivele asumate prin statut decit in masura in care atrage fonduri, fiind, de altfel, singura asociatie de profil din Romania dedicata in mod neconditionat pacientilor membri. Am asigurat prin efort propriu si sponsorizari, consultatii medicale de specialitate, cu titlu gratuit pentru membrii asociatiei, sustinute de personalitati din domeniul medical ale spitalelor si institutelor bucurestene.

Ne facem o datorie de onoare adresând si pe aceasta cale multumiri celor care au înteles rolul si locul nostru în cadrul societatii civile din Romania, acordindu-ne sprijinul lor neconditionat, desi pentru majoritatea membrilor SANO-HEP ei vor ramâne în anonimat.

Scopul si Obiectivele Asociatiei SANO-HEP Romania

Misiunea SANO-HEP este aceea de a solutiona probleme specifice bolnavilor cu afectiuni hepatice si asociate, sprijinirea pacientilor in efectuarea tratamentelor si derularea unor programe social-medicale pentru prevenirea, educarea si asistarea pacientilor si a colectivitatilor. Pentru a asigura un nivel stiintifico-medical corespunzator, SANO-HEP a constituit un comitet stiintific format din personalitati recunoscute la nivel national si international, printre care se numara Prof Dr Irinel Popescu si Prof. Dr. Mircea Diculescu de la Institutul Clinic Fundeni – Bucuresti, Prof Dr. Oliviu Pascu de la Clinica Medicala III – Cluj Napoca, profesori si specialisti in domeniu din importante clinici universitare si unitati medicale specializate.

Constituita juridic la inceputul anului 2001, asociatia a reusit sa deschida filiale in mai multe orase avand ca scop infaptuirea obiectivelor in plan teritorial. In mai putin de 2 ani, numarul membrilor a depasit 1000, sediul central fiind la Brasov, oras care prin situarea lui geografica, permite o buna coordonare a filialelor.

Totodata asociatia are o colaborare fructuoasa cu medici, laboratoare de analiza, producatori de medicamente, precum si cu juristi si ziaristi.

Obiective:

Obiectivul principal il constituie crearea unui cadru organizat pentru solutionarea problemelor specifice bolnavilor de hepatite virale si afectiuni asociate, sprijinirea acestora in efectuarea tratamentelor care se impun si desfasurarea unor actiuni de preventie a acestora.

Asociatia si-a propus in principal activitati pentru imbunatatirea situatiei pacientilor, actionand in sfera preventiei, depistarii si urmaririi post-tratament a bolnavilor hepatici:

  1. Organizarea de dezbateri colective pe teme legate de boli hepatice;
  2. Colaborarea cu asociatii similare si organizatii umanitare din tara si din strainatate pentru obtinerea de informatii medicale, aparatura specifica si medicamente;
  3. Antrenarea medicilor de familie, a stomatologilor si a celorlalte persoane implicate, care pot determina raspandirea virusului hepatic;
  4. Elaborarea si furnizarea de materiale informative;
  5. Initierea unor programe nationale in domeniul sanatatii care sa asigure realizarea obiectivelor asociatiei
  6. Colaborarea cu organele administrative si institutii stiintifice, pentru organizarea de simpozioane, seminarii si activitati educative la nivel national si international, in vederea prevenirii si tratarii afectiunilor hepatice.