Congresul European al Pacientilor cu afectiuni hepatice: ecouri in presa româneasca

sanohep-realitatea-brasov

Interviu realizat in data de 29 mai 2009.

BUNA ZIUA BRASOV

Problema hepatitelor – dezbătută la Braşov


„Zeci de medici din ţară, dar şi din Germania, Italia, Spania, Suedia sau Bosnia Herţegovina se întâlnesc în aceste zile la Braşov pentru a dezbate problema hepatitelor virale – noi soluţii de diagnostic şi tratament. Întâlnirea specialiştilor se desfăşoară în cadrul celui de-al patrulea Congres European al Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, organizat anul acesta sub titlul „Hepatitele virale – o continuă provocare”. Congresul a început încă de ieri şi continuă şi astăzi. Scopul evenimentul este, pe lângă sărbătorirea Zilei Mondiale de Luptă împotriva hepatitelor virale (din 19 mai), să sublinieze importanţa abordării cu responsabilitate a problematicii hepatitelor şi să identifice care este situaţia politicilor de sănătate în lupta cu această boală. Evenimentul este organizat de Asociaţia Sano-Hep România, membru fondator al European Liver Patient Association.

Mulţi depistaţi, şi mai mulţi nedepistaţi
„Numărul mare de persoane care se estimează că sunt afectate de virusul hepatic B şi C în România, de circa 2 milioane, situează ţara noastră pe un nedorit prim loc în Europa privind nivelul de răspândire al bolii”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Sano-Hep, Gheorghe Ionescu. În opinia dr. Ileana Constantinescu, de la Institutul Clinic Fundeni, cifrele ar putea fi mult mai mari, însă „la nivel naţional nu există un program de depistare în masă a hepatitelor B şi C în special, deoarece nu se investeşte în prevenţie. Hepatita C, spre exemplu, este foarte periculoasă. Mulţi vin la noi în stări avansate ale bolii. Asta pentru că hepatita C nu are simptome clare de manifestare. Pacientul poate să acuze cel mult o stare de oboseală accentuată şi să o pună pe seama stresului. În realitate, el ar putea avea hepatită însă”.
Potrivit acesteia, Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei şi-a dovedit utilitatea „existând atunci un val de depistări ale acestor tipuri de hepatită. De multe ori, pacienţii au fost şocaţi când au aflat că au hepatită”. Boala este tratabilă, dacă este depistată din timp şi în plus, dacă nu este grav bolnav, pacientul nu are nevoie de interferon.”

sursa: BZB: http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=48519