COMUNICAT DE PRESĂ 28 iulie 2014 – Ziua Mondială a Hepatitei

28 iulie 2014 – Ziua Mondială a Hepatitei

expumere media

Ziua Mondială a Hepatitei este un eveniment anual menit sa atragă atenția la nivel internațional asupra asociațiilor de pacienți și persoanelor cu hepatită B si C. Cu această ocazie grupurile implicate în această arie de interes desfașoară activități de informare cu scopul de a determina schimbări semnificative în domeniul prevenției bolii, accesului la testare și la tratament.

Începând cu anul 2010 Ziua Mondială a Hepatitei este sarbătorită in data de 28 iulie, dată care marchează ziua de naștere a Prof. Baruch Blumberg, laureat al Premiului Nobel pentru descoperirea virusului hepatitei B.

„Pentru Sano-Hep Romania, Ziua Mondiala a Hepatitei este un prilej de bilanț al activităților pe care asociația noastră, prin toate filialele sale, le desfășoara în sprijinul persoanelor cu hepatita B și C, publicului general și autorităților pentru reducerea impactului acestor afecțiuni la nivelul sistemului de sănătate din Romania” a spus Gheorghe Ionescu, președintele Sano-Hep România.

In perioada 28 iulie 2012 – 28 iulie 2014 Sano-Hep Romania a derulat următoarele activități:
Iulie-august 2012 – campania de depistare a hepatitei virale de tip B și C, în judetul Brașov, pentru 1007 persoane cu risc crescut pentru această afecțiune.
Campanie națională de educație pentru prevenția hepatitelor virale in rândul studenților și elevilor de liceu, implicând distribuirea unui număr de peste 1.000.000 de ghiduri informative de către voluntarii organizației, intâlniri cu cadrele didactice, prin parteneriatul încheiat cu Ministerul Educației Naționale și colaborarea cu Inspectoratele școlare locale.

Mese rotunde si simpozioane la nivel national si international care au reunit medici specialisti, autoritati din domeniul sanatatii, pacienti si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti din Roamania si din Europa.

‘Este important ca asociația să reprezinte interesele tuturor persoanelor afectate direct de hepatita B si C sau implicate in managementul și monitorizarea acestor afecțiuni în România. Rolul nostru este sa fim prezenți prin activitățile noastre în rândul publicului, alături de pacienți și în strânsă colaborare cu partenerii de la nivelul autorităților. Vom continua cu activități de comunicare, informare si educare în rândul tinerilor, campanii de depistare țintite pe categoriile de risc și vom participa direct în dezbaterile de la orice nivel privind măsurile de reducere a impactului acestor afecțiuni la nivelul societății și sistemului medical’, a aratat Gheorghe Ionescu.

„SANOHEP”, in calitate de reprezentant al pacientilor cu afectiuni hepatice din Romania, a propus la intalnirile avute la sediul Ministerului Sanatatii, derularea unui program national de screening pentru Hepatita de tip B, pentru o perioada de 5 ani, incepand cu 2015. Astfel, aceia care sunt depistati, vor intra in tratament, iar cei nedepistati vor fi vaccinati. In acest mod, in anul 2020, se va aminti de hepatita de tip B doar in cazuri izolate. In cadrul acelorasi intalniri, am propus ca in pachetul de baza pentru anul 2014-2015, sa fie acordat medicului de familie dreptul de a prescrie trimiteri pentru testele de hepatita virala de tip B si C. Fosta conducere a Ministerului Sanatatii a acceptat aceasta propunere a noastra, iar noua conducere a respins-o, din ratiuni financiare, mentionand ca sumele alocate laboratoarelor vor trebui suplimentate. Totodata, s-a afirmat ca medicul de familie nu ar avea competente in acest sens, aceasta revenind medicilor specialisti.

Alături de organizațiile partenere din cadrul Aliantei pentru Sănătate din România Sano-Hep a participat direct în grupurile de lucru de la nivelul Ministerului Sănătății cu privire la reforma și noua lege a sănătății. Cu aceasta ocazie, solicitam Ministerului Educatiei sa introduca in programa scolara notiuni despre ceea ce inseamna hepatitele virale.
De asemenea, Sano-Hep are o prezență constantă în comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și Casa Naționala de Asigurări de Sănătate, urmare a eforturilor de asigurare a transparenței decizionale la nivelul autorităților, iar in 2013 Sano-Hep a reînnoit protocolul de colaborare cu Ministerul Sănătății cu privire la activitățile comune in domeniul managementului integrat al hepatitelor virale cronice in România.

Sano-Hep este prima organizație a pacienților cu afecțiuni hepatice cronice din România, asociație de utilitate publică, membru fondator al ELPA – European Liver Patients Association, membru al International Alliance of Patients’ Organizations – IAPO – care reunește peste 200 de asociații ale pacienților cronici sau cu diferite dizabilități din 60 de țări.

Agenda_conferinta_Mediafax_Talks_about_Hepatitis (PDF)
Comunicat 28 iulie 2013 (PDF)