Asociatia europeana ELPA

Asociatia Europeana a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice E.L.P.A.
ELPA - european liver patients asociatiion

www.elpa-info.org

SANO-HEP Romania este membru fondator al ELPA – asociatia europeana a pacientilor cu afectiuni hepatice La evenimentul de lansare ELPA, care a avut loc in luna aprilie la Paris, Romania a fost reprezentata de asociatia SANO-HEP, care joaca un rol activ in cadrul structurii europene.

Asociatia SANO-HEP Romania este membru fondator al ELPA – European Liver Patients Association – infiintata ca o recunoastere a amplorii si gravitatii hepatitelor de tip B si C, care constituie in acest moment o problema globala de sanatate publica. Tara noastra a fost reprezentata de SANO-HEP, care a jucat un rol activ in infiintarea asociatiei europene, detinand astfel pozitia de membru in comitetul director ELPA. De asemenea, la initiativa SANO-HEP si a celorlalte asociatii – membri fondatori – a fost semnata petitia adresata Parlamentului European, in vederea elaborarii unor directive generale pentru prevenirea bolilor hepatice si accesul cat mai larg la tratament de ultima ora.

Adunarea generala a ELPA, care a avut loc in luna aprilie, si-a propus sa stabileasca o strategie de combatere a bolilor hepatice de tip viral, a caror amploare a crescut intr-un ritm alarmant in ultimii ani.

Conform estimarilor ELPA, la nivel european, dintr-un total de 450 de milioane de locuitori, 27 de milioane de oameni sunt infectati sau purtatori ai virusurilor hepatice de tip B sau C.

Asociatia SANO-HEP isi propune sa contribuie la eforturile globale de prevenire si tratare corecta a bolilor hepatice, initiativa sa raspunzand de altfel unei probleme de sanatate publica din Romania. Astfel, conform unei evaluari preliminare a prevalentei infectiei cu virusurile hepatitice B si C din 9 tari Europene si Egipt – membre ale ELPA, Romania se situeaza pe primul loc.

” Conform statisticilor SANO-HEP si ELPA, in Romania prevalenta hepatitelor de tip B si C este de aproximativ 10%. Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa si reprezinta un semnal de alarma extrem de grav la adresa sanatatii publice. Cifrele arata ca in Romania sunt mai multi purtatori de virusi hepatici de tip B sau C decat bolnavi de SIDA. Motivul il reprezinta pe de-o parte lipsa de educatie sanitara elementara pentru prevenirea si diagnosticarea precoce, iar pe de alta parte accesul anevoios la solutii terapeutice de ultima ora. Ne propunem sa generam o reactie atat in randul publicului roman cat si in randul autoritatilor din sistem, pentru ca aceasta situatie sa se schimbe, ” a declarat domnul Gheorghe Ionescu, presedintele asociatiei SANO-HEP Romania.

In acest sens, in perioada 27-28 mai, SANO-HEP s-a pregatit la Brasov al doilea Congres European al Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, avand ca tema de dezbatere „Afectiunile hepatice – o provocare globala”. Evenimentul va reuni medici specialisti si autoritati din sistemul sanitar romanesc, pacienti cu hepatita B si C din Romania si membri ai asociatiilor nationale din tari membre ale UE. La congresul de la Poiana Brasov si-au anuntat prezenta delegatii ale pacientilor din Belgia, Franta, Germania, Spania, Portugalia, Polonia, Elvetia, Regatul Unit al Marii Britanii, Croatia si Egipt.

vezi lista completa membri  ->>